Ten mały owoc jest pełen witamin, minerałów i silnych przeciwutleniaczy!
Wiśnie są nie tylko pyszną podstawą w okresie letnim, ale ten owoc pestkowy ma niesamowitą moc składników odżywczych. Chociaż dostępne są przez cały rok, owoce zbierane są latem, bez względu na to, skąd pochodzą.
Chociaż możesz znać tylko jedną odmianę wiśni, w rzeczywistości istnieje kilka różnych rodzajów wiśni, które oferują imponujące korzyści zdrowotne. Dwie najpopularniejsze czereśnie to słodka i cierpka. Choć różnią się smakiem, oba są bogate w przeciwutleniacze, takie jak polifenole, antocyjany i witaminę.
Jeśli chcesz włączyć do swojej diety więcej tego bogatego w przeciwutleniacze owocu, ważne jest, aby pamiętać, że chociaż świeże i mrożone wiśnie mają wiele korzystnych właściwości, suszone odmiany i sok wiśniowy często zawierają dodatek cukru, więc szukaj niesłodzonych opcji.
Fakty o wartościach odżywczych wiśni
Porcja: 1 szklanka, bez pestek (154 g)
- Kalorie: 97
- Tłuszcz: 0 g
- Cholesterol: 0 mg
- Sód: 0 mg
- Całkowity węglowodan: 25 g
- Błonnik pokarmowy: 3 g
- Witamina C: 11 mg
- Potas: 342 mg
- Mangan: 0,1 mg
- Witamina K: 3,2 mg
- Witamina B6: 0,1 mg
- Magnez: 16,9 mg
Korzyści zdrowotne wiśni
1. Są bogate w przeciwutleniacze
Niektórzy eksperci uważają, że im ciemniejszy kolor owocu, tym wyższy poziom antyoksydantów. Wiśnie należą do tej kategorii; czerpią swój ciemnoczerwony kolor z wysokiego poziomu antocyjanów, które zawierają. Antocyjany to przeciwutleniacze, które mają wiele korzyści zdrowotnych, w tym są związane między innymi ze zmniejszonym ryzykiem chorób serca. Wiśnie są pełne przeciwutleniaczy, które, jak się uważa, odgrywają rolę w zapobieganiu lub opóźnianiu uszkodzeń komórek, które mogą otworzyć drzwi do pewnych chorób i stanów. Dodatkowy bonus: Wiśnie są również bogate w przeciwutleniającą witaminę C, która wspomaga produkcję kolagenu, a zatem może korzystnie wpływać na zdrowie skóry.
2. Może odgrywać rolę w profilaktyce raka
Badania wykazały, że związki znajdujące się w czereśniach hamują wzrost komórek rakowych in vitro, w tym komórek raka piersi, okrężnicy, wątroby, płuc, trzustki i skóry. Ciemne czereśnie zawierają kwasy fenolowe, flawonoidy i antocyjany, które, jak wykazano, hamują namnażanie się komórek raka piersi i ich inwazję na otaczającą tkankę. Związki te działają na określone komórkowe szlaki sygnałowe, wywołując efekt apoptozy komórek raka piersi i zniechęcając do ich inwazyjnego zachowania.
3. Może zwalczać objawy zapalenia stawów i dny moczanowej
Wykazano, że wiśnie zmniejszają stres oksydacyjny i stany zapalne . To dobra wiadomość dla osób ze stanami zapalnymi, takimi jak zapalenie stawów i dna moczanowa. Dodatkowe badania wykazały, że picie soku wiśniowego może obniżyć poziom kwasu moczowego, co zmniejszyłoby liczbę zaostrzeń dny moczanowej, chociaż potrzeba więcej badań, aby wydać silne zalecenie w tym zakresie.
4. Może pomóc w regeneracji po ćwiczeniach
Wiśnie oprócz przeciwutleniaczy zawierają właściwości przeciwzapalne. Badania wskazują, że połączenie tych dwóch pomaga w regeneracji mięśni po ćwiczeniach w celu złagodzenia bólu. Słodkie wiśnie oferują mnóstwo korzyści zdrowotnych i mogą być świetną naturalną pomocą zdrowotną w regeneracji sportowej, zmniejszając bolesność mięśni. Kilka badań z udziałem sportowców sugeruje, że spożywanie wiśni może zmniejszyć bolesność mięśni, a także pomóc w przywróceniu utraty siły. Uważa się również, że działają w podobny sposób jak naproksen i ibuprofen, pomagając zmniejszyć stan zapalny. Włączając do swojej diety świeże, mrożone lub suszone wiśnie, fanatycy fitnessu mogą szybciej zregenerować się do następnego trening.
5. Może wspierać spokojny sen
Wiśnie to jeden z niewielu owoców, które zawierają melatoninę, która jest naturalnym hormonem wytwarzanym przez organizm, a także suplementem diety, który może pomóc w bezsenności . Wiśnie mogą pomóc w zwiększeniu naturalnego poziomu melatoniny, a badania wskazują, że cierpki sok wiśniowy jest skutecznym sposobem leczenia bezsenności. Uważa się również, że pomaga ludziom dłużej zasnąć ze względu na zwiększoną obecność tryptofanu.
6. Może korzystnie wpływać na układ krążenia
W przeglądzie wielu badań badania wskazują, że owoce bogate w antocyjany, takie jak wiśnie, mogą zmniejszać ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, ponieważ mogą obniżać poziom cholesterolu LDL („złego”) i zwiększać poziom cholesterolu HDL („dobrego”), wśród innych potencjalnych korzyści. Wiśnie zawierają również potas i minimalne ilości sodu, a żywność zawierająca kombinację większej ilości potasu i mniejszej ilości sodu może zmniejszyć ryzyko chorób serca poprzez obniżenie ciśnienia krwi, zgodnie z CDC .
7. Może zmniejszyć ryzyko cukrzycy typu 2
Wiśnie są uważane za żywność o niskim indeksie glikemicznym i zawierają błonnik — oba czynniki mogą mieć pozytywny wpływ na poziom glukozy we krwi. Ostatnie badania wykazały , że spożywanie wiśni wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem zaburzeń metabolicznych związanych z cukrzycą typu 2.
Ile wiśni warto zjeść?
Aby czerpać korzyści z bogatych w składniki odżywcze właściwości wiśni, możesz zastanawiać się, ile wiśni powinieneś jeść w ciągu dnia. Nasi eksperci zalecają około jednej szklanki świeżych lub mrożonych wiśni i jednej czwartej szklanki wiśni suszonych .
Wiśnie są świetne same w sobie, ale istnieje mnóstwo innych kreatywnych sposobów na ich delektowanie się nimi. Suszone wiśnie możesz wrzucić do ulubionej sałatki, świeże wiśnie dodać do deski serów lub prażone czereśnie na jogurt. Sposoby na cieszenie się wiśniami są nieograniczone, a ten popularny owoc można wykorzystać w praktycznie każdym przepisie, który wymaga suszonych owoców lub świeżych jagód.