Categories:

Kalafior benefity: jakie zalety ma jedzenie kalafiora?

Avatar image of
Posted by admin

Przez ostatnie kilka lat jedno warzywo było gwiazdą alejki z produktami, przyćmiewając całą resztę. I choć na myśl przychodzą obrazy jarmużu, a nawet słodkich ziemniaków , to tak naprawdę właścicielem tego imponującego tytułu jest kalafior. Daj spokój, wiesz, że twoje słynne tacos z kalafiora i te pyszne skrzydełka z kalafiora są podstawą w twoim domu, więc to nie może być totalna niespodzianka.

A teraz, kiedy o tym myślisz. Jeśli zdajesz sobie sprawę, że jesz o wiele za dużo, to nie jest złe. Warzywo krzyżowe, od dawna używane zamiennie z brokułami, kapustą i brukselką, jest jednym z bardziej popularnych warzyw dzięki niskowęglowodanowej i niskokalorycznej wartości oraz ogromnej wszechstronności. Trudno nazwać danie, do którego nie można wrzucić kalafiora .

Niezależnie od tego, czy wolisz białą, zieloną, fioletową czy jakąkolwiek inną roślinną odmianę, którą możesz tam znaleźć, kalafior okazał się atrakcyjną alternatywą dla tradycyjnych składników i jest obecnie regularnie używany do przyrządzania wszystkiego, od ryżu i ciasta na pizzę po makaron z serem.

Ale warzywo to nie tylko wyjątkowo zdrowa opcja dla tych, którzy chcą ograniczyć węglowodany i kalorie. Jest także doskonałym źródłem związków roślinnych , o których wiadomo, że zmniejszają ryzyko niektórych chorób, w tym raka. Gotowy, aby zanurzyć się we wszystkich niesamowitych pączkach kalafiora? Poniżej przedstawiamy wszystko, co musisz wiedzieć o korzyściach i odżywianiu kalafiora, według zarejestrowanego dietetyka.

Wartości odżywcze kalafiora

Kalafior jest bogaty w składniki odżywcze, w tym błonnik pokarmowy, witaminę C, witaminę K, witaminę B6 i kwas foliowy. Dodatkowo kalafior ma stosunkowo niską kaloryczność i wysoką zawartość wody.

Według USDA , średniej wielkości główka kalafiora zawiera około 146 kalorii, 29 gramów węglowodanów, 1,6 grama tłuszczu, 12 gramów błonnika, 11 gramów cukru, 11 gramów białka i 176 mg sodu. Oczywiście wartości te będą się różnić w zależności od preparatu i użytych wraz z nim składników, ale wartość odżywcza warzyw sprawia, że ​​jest to atrakcyjny dodatek do niemal każdej diety.

Jakie są zalety jedzenia kalafiora?

Jedzenie kalafiora ma wiele zalet, od zaspokojenia zapotrzebowania organizmu na określone składniki odżywcze po szereg sposobów, na jakie można go przygotować. Tutaj przyjrzymy się dziewięciu najważniejszym zaletom tego warzywa.

  1. Jest bogaty w błonnik
    Nie jest tajemnicą, że błonnik jest niezbędnym elementem każdej diety lub że może być bardzo pomocny dla ogólnego stanu zdrowia – i na szczęście dla nas, kalafior jest w niego bogaty. Dzięki zaspokojeniu 10 procent dziennego zapotrzebowania na błonnik za pomocą zaledwie jednej filiżanki kalafiora, warzywo to może zmniejszyć ryzyko różnych chorób, w tym chorób serca i cukrzycy. Regularne spożywanie go to także świetny sposób na promowanie ogólnie zdrowia układu pokarmowego i serca, czego wszyscy chcą, mówi Hamshaw.
  2. To dobre źródło choliny
    Cholina jest składnikiem odżywczym, który odgrywa rolę w funkcjonowaniu układu nerwowego i metabolizmie, a odpowiednie spożycie choliny może również pomóc w funkcjonowaniu pamięci. Wiele osób ma niedobór tego składnika odżywczego, ponieważ zawiera go stosunkowo niewiele pokarmów, ale jedna filiżanka kalafiora zawiera około 11 procent dziennego zapotrzebowania.
  1. Wspomaga zdrowie układu odpornościowego
    Jest powód, dla którego witamina C stała się tak gorącym tematem w ostatnich latach, ponieważ świat nadał priorytet odporności w obliczu powszechnych chorób. Hamshaw mówi, że przeciwutleniacz jest dobrze znany ze swojego działania przeciwzapalnego i zdolności do wzmacniania funkcji odpornościowych, a kalafior jest słynący z jego dużej zawartości.
  2. Jest bogata w witaminę K
    Prawdopodobnie jesteś mniej zaznajomiony z witaminą K niż wiele jej odpowiedników, ale uwierz nam, kiedy mówimy, że jest równie ważna. Witamina rozpuszczalna w tłuszczach odgrywa istotną rolę w metabolizmie kości, regulując poziom wapnia we krwi i krzepnięcie krwi, co oznacza, że ​​pomaga organizmowi leczyć wszelkiego rodzaju urazy. A kalafior zapewnia około 20 procent zalecanego dziennego spożycia witaminy K, więc twoje ciało będzie ci wdzięczne za zjedzenie go.
  3. Może pomóc w utracie wagi
    Mając tylko 25 kalorii w każdej szklance kalafiora, warzywo jest oczywistym wyborem dla każdego, kto chce schudnąć. Oprócz tego, że jest bogaty w błonnik, który może spowalniać trawienie i sprawiać, że czujesz się pełniejszy na dłużej, ma bardzo wysoką zawartość wody. Ponieważ 92 procent jego wagi składa się z wody, jedzenie kalafiora może pomóc w utrzymaniu nawodnienia organizmu, a po dodaniu do odpowiedniej diety, w utracie wagi.
  1. Może pomóc zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka
    Kalafior zawiera fitoskładniki – związki chemiczne występujące w roślinach – które są związane z ochroną przed chorobami przewlekłymi, w tym rakiem. Warzywo ma wysoką zawartość glukozynolanów i izotiocyjanianów, dwóch grup przeciwutleniaczy, które, jak wykazano, zmniejszają raka, a zwłaszcza chronią przed rakiem piersi, okrężnicy, płuc i prostaty.
  2. Zawiera prawie wszystkie potrzebne składniki odżywcze
    Rzadko zdarza się, aby jeden pokarm mógł zaspokoić prawie wszystkie potrzeby żywieniowe organizmu, ale kalafior właśnie to robi. Odkładając na bok bardziej oczywiste witaminy B, C i K, warzywa krzyżowe są doskonałym źródłem kwasu foliowego, potasu, magnezu, fosforu i innych minerałów potrzebnych do utrzymania ogólnego stanu zdrowia.
  3. To dobra alternatywa dla zbóż
    Niezależnie od tego, czy stosujesz dietę niskowęglowodanową i chcesz wyeliminować więcej zbóż, czy po prostu masz nadzieję na zwiększenie spożycia warzyw, kalafior może być bardzo pomocny. Z około dziewięciokrotnie mniejszą zawartością węglowodanów niż ryż i niezliczoną ilością witamin i składników odżywczych, stanowi doskonałą alternatywę dla tradycyjnych zbóż. Obecnie w wielu sklepach spożywczych można znaleźć ryż i makaron na bazie kalafiora lub spróbować swoich sił w przepisach, takich jak pizza z kalafiora, puree z kalafiora i tortille z kalafiora.
  1. Jest niesamowicie wszechstronny
    Oprócz tego wszystkiego kalafior jest wszechstronny, satysfakcjonujący i przydatny w wielu przepisach, a szczególnie przydatny w kuchni roślinnej. Możesz przekształcić kalafior w stek , dip lub puree . Można go upiec , upiec w całości lub zmiksować na sos do makaronu . Możliwości są nieskończone! Możesz również jeść warzywa na surowo lub po prostu pieczone, gotowane na parze lub smażone, więc przygotowanie może być tak minimalne lub maksymalne, jak chcesz.