Categories:

Hummus przepis: przepis na łatwy domowy hummus

Tak łatwo jest zrobić własny hummus! Domowy hummus zajmuje tylko 5 minut i smakuje lepiej niż kupiony w sklepie. Wszystko czego potrzebujesz to ciecierzyca, tahini, oliwa z oliwek, czosnek, sok z cytryny i robot kuchenny.

Jeden z najlepszych powodów, aby trzymać kilka puszek fasoli garbanzo w spiżarni? Zrobić hummus! Jest tak łatwy do zrobienia w robocie kuchennym i zajmuje całe 5 minut.

Z czego zrobiony jest hummus? Gotowana ciecierzyca (fasola garbanzo), tahini, czosnek, oliwa z oliwek, sok z cytryny, sól . Zmiksuj wszystko, dodaj trochę papryki i oliwy z oliwek i voilà, gotowe.

Używaj wysokiej jakości składników do hummusu

Przy tych kilku składnikach ważna jest ich jakość.

Możesz ugotować ciecierzycę od podstaw lub użyć puszki, co robimy tutaj dla naszej szybkiej i łatwej wersji. Pamiętaj, że nie wszystkie ciecierzycy w puszkach są sobie równe. 

Tahini to pasta z prażonych nasion sezamu. Zwykle można je znaleźć obok masła orzechowego w sklepie spożywczym lub z innymi składnikami z Bliskiego Wschodu.

Sezam jest bogaty w olej i dlatego, jak każdy olej, z czasem zjełcze. A więc ta w połowie pusta puszka tahini, która od roku leży w twojej lodówce? Prawdopodobnie nie smakuje już najlepiej i prawdopodobnie jest zjełczały. Skosztuj go, zanim użyjesz go w tym hummusie, a jeśli nie będzie dobrze smakował, nie używaj go. (Wyrzuć zjełczałe oleje, smakują okropnie i są dla ciebie złe.)

Więcej wskazówek, jak zrobić najlepszy hummus

  • Najpierw przetwórz tahini i oliwę z oliwek: kupując tahini, często jej część stała jest zagęszczana i oddzielana od oliwy. Jeśli najpierw przetworzysz go w robocie kuchennym, będziesz mógł zacząć od bardziej kremowej bazy.
  • Obierz błony, aby uzyskać bardziej kremowy hummus: Jeśli masz więcej czasu i chcesz zrobić hummus, który jest wyjątkowo kremowy, zdejmij błony z ugotowanej ciecierzycy przed ich purée. Najlepszym sposobem na to jest praca z około 1/2 puszki ciecierzycy na raz, odsączenie jej i energiczne przetarcie między dwoma dużymi ręcznikami papierowymi. To znacznie ułatwi zsunięcie się z membran.

Co podawać z Hummusem?

Hummus świetnie pasuje do tostowanego chleba pita. Wystarczy wziąć trochę chleba pita, pokroić w ćwiartki, posmarować oliwą z oliwek, posypać solą, rozłożyć w jednej warstwie na blasze do pieczenia i opiekać w piekarniku o temperaturze 375°F przez 10 minut, obracając je w połowie, aż będą chrupiące.

Hummus doskonale nadaje się również jako dip do krakersów lub surowych chrupiących warzyw, takich jak seler, czerwona papryka, marchewka i ogórki. Możesz włączyć go do diety.

Jak gotować ciecierzycę od podstaw

Wolisz gotować ciecierzycę niż używać konserw? Wystarczy namoczyć filiżankę suchej ciecierzycy na noc w co najmniej kwarcie wody. Następnie odcedź i ugotuj z kolejną litrem wody i 2 łyżeczkami soli, gotując do miękkości, około godziny lub dwóch lub dłużej, w zależności od tego, jak świeża jest ciecierzyca.

Jeśli nie chcesz moczyć przez noc, możesz zrobić szybkie namoczenie, zalewając wrzątkiem suchą ciecierzycę, pozwalając jej moczyć przez godzinę, a następnie odcedzić i ugotować.

Wariacje Hummusa

Nie musisz ograniczać się do zwykłego hummusu! Możesz zamienić ciecierzycę na gotowane buraki na żywy hummus z buraków lub pominąć tahini i dodać bazylię, aby uzyskać hummus bazyliowy inspirowany pesto .

Aby uzyskać żywy, zielony wiosenny hummus, zamień fasolę na łuskany groszek i dodaj trochę mięty na hummus ze świeżego groszku .

Prowadzenie i zamrażanie hummusu

Gotowy hummus przechowuj w hermetycznym pojemniku w lodówce do 5 dni lub w zamrażarce do miesiąca.

Pochodzenie Hummusa

Hummus wywodzi się z Bliskiego Wschodu, a wiele kultur w tym regionie twierdzi, że hummus jest ich własną, cenioną recepturą. Wszystkie z nich robią hummus na bazie ciecierzycy i tahini. W rzeczywistości hummus oznacza po arabsku ciecierzycę, a ten przepis dotyczy tego, co tradycyjnie nazywa się „hummus bi tahina”. 

Łatwy domowy hummus

CZAS PRZYGOTOWANIA 5 minut

CZAS CAŁKOWITY 5 minut

PORCJE 12 porcji

Składniki

  • 1/2 szklanki tahini (pieczone, nie surowe)
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia (plus więcej do dekoracji)
  • 2 ząbki czosnku , rozgniecione i grubo posiekane
  • 2 (15 uncji ) puszki ciecierzycy (fasola garbanzo), odsączone
  • 1/4 szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 łyżeczki soli koszernej
  • Dodatki: odrobina papryki , oliwa z oliwek, prażone orzeszki pinii i/lub posiekana natka pietruszki

Przepis

  1. Przetwórz tahini i oliwę z oliwek:W robocie kuchennym połącz tahini z oliwą z oliwek i zmiksuj, aż uzyskasz gładką konsystencję.
  2. Dodaj czosnek, fasolę, sok z cytryny, wodę i sól:Dodaj czosnek, fasolę garbanzo, sok z cytryny, 1/2 szklanki wody i 1/2 łyżeczki soli. Miksuj do uzyskania gładkości. Im dłużej przetwarzasz w robocie kuchennym, tym gładszy będzie hummus. Dodaj więcej soli lub soku z cytryny do smaku.
  3. Musisz teraz wlać łyżkę do naczynia do serwowania, polać odrobiną oliwy z oliwek i posypać dodatkami – odrobiną papryki, prażonymi orzeszkami pinii lub posiekaną świeżą natką pietruszki.Podawać z krakersami, surowymi dipami warzywnymi, takimi jak marchewka lub seler, lub z tostowanym chlebem pita.Aby tostować chleb pita, pokrój chleb pita na trójkąty, posmaruj oliwą z oliwek i opiekaj przez 10 minut w piekarniku o temperaturze 375°F, obracając je w połowie pieczenia.

FAKTY ŻYWIENIOWE(NA PORCJĘ)

179 KALORIE – 11g TŁUSZCZ, 16g WĘGLOWODANY, 6g BIAŁKO

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *