Gołąbki to klasyczna polska potrawa z mielonego mięsa nadziewana liśćmi kapusty, a następnie podawana z aromatycznym sosem pomidorowym. Chcesz zrobić je w domowym zaciszu? Poznaj nasz przepis!
Co to są gołąbki?
Gołąbki to popularne polskie danie składające się z gotowanych liści kapusty owiniętych wokół mielonego mięsa i nadzienia ryżowego. Gołąbki to po polsku „gołąbki”.
Dlaczego nazywa się gołabki? Polscy etymolodzy nie są pewni!
Istnieją dwie teorie:
- Pierwsza mówi, że słowo to zostało zapożyczone z języka ukraińskiego lub rosyjskiego, gdzie to danie jest również bardzo popularne. Była to nazwa symboliczna, gołębie uważano za czyste i silne, więc to danie nadałoby osobie je jedzącej te cechy.
- Druga teoria sugeruje, że danie to mogło być inspirowane wymyślnym francuskim daniem – nadziewanymi gołębiami zapiekanymi na liściach kapusty. Kuchnia francuska była bardzo popularna w Polsce w XVIII-XIX wieku, dzięki czemu danie to zyskało popularność wśród polskiej arystokracji. Został szybko zaadaptowany jako gołąbek przez niższe klasy.
Gołąbki nazywane są też golombkami, golumpkami, golumpkies, golumpkis lub gwumpki. Tylko słowo „Gołąbki” jest poprawne i używane przez Polaków.
Danie to jest również popularne w Rosji (golubtsy), na Ukrainie (holubtsi), krajach niemieckojęzycznych (Kohlrouladen), Skandynawii, Czechach/Słowacji (holubky lub halupki), na Węgrzech (töltött káposzta) i krajach bałkańskich (sarma – są z kiszonej kapusty!).
Składniki
- Kapusta – Można użyć kapusty białej (ja wolę) lub kapusty włoskiej, wielu Polaków woli kapustę słoną, ale my lubimy kapustę białą bardziej. Kapusta włoska jest łatwiejsza i szybsza w użyciu. Można również użyć młodej kapusty, wystarczy tylko krócej gotować. Będziesz potrzebować średniej lub dużej kapusty. Nie kupuj małej główki kapusty – liście będą za małe, żeby je wypchać.
- Mięso – większość Polaków używa mielonej wieprzowiny (np. łopatki wieprzowej), ale powszechnie stosuje się również mieszankę mielonej wieprzowiny i wołowiny. Niektórzy używają mieszanki wieprzowiny, wołowiny i cielęciny. Dla nas najbardziej aromatyczne są gołąbki z mieloną wieprzowiną i wołowiną. Aby zredukować kalorie, można też użyć mielonego indyka – wolę ciemne mięso (mielone udziec z indyka).
- Ryż – to najczęstszy wypełniacz do gołąbek. W dawnych czasach używano go do zmniejszania ilości mięsa, które było bardzo drogie. Gołąbki z samym mięsem były oznaką prosperity. Lubię moje gołąbki z ryżem, dzięki czemu jest to cały posiłek, więc nie muszę przygotowywać żadnych dodatków do gołąbków. Zamiast ryżu używa się kaszy gryczanej lub jęczmienia. Możesz również użyć ryżu z komosy ryżowej lub kalafiora .
- Przyprawy – gołąbki tradycyjnie przyprawia się bardzo łagodnie, zwykle używa się tylko cebuli, czosnku, soli i pieprzu. Lubię dodawać do mnie majeranek, tymianek i odrobinę papryki.
- Rosół – do gołąbek używam bulionu z kurczaka i bulionu wołowego. Rosół służy do gotowania gołąbek i stanowi bazę sosu pomidorowego.
- Passata pomidorowa – zwana także przecierem pomidorowym. To gęsty sos z puree z krótko ugotowanych pomidorów, które zostały odcedzone z nasion i skórek. Stanowi doskonałą bazę do sosu pomidorowego. W Polsce jako bazę sosu stosuje się passatę pomidorową lub pastę pomidorową.
- Śmietana i bazylia – to niezwykłe składniki sosu pomidorowego, ale obiecuję, że z nimi sos smakuje o wiele lepiej. Potrzebujesz tylko niewielkiej ilości śmietany, więc sos smakuje głównie jak sos pomidorowy z odrobiną kremowości.
Co mógłbyś też dodać?
Jst wiele składników, które można dodać, aby to danie było jeszcze smaczniejsze:
- do farszu dodaj grubo posiekane pieczarki – jest super pyszne
- można dodać do nadzienia pokruszone kawałki boczku lub zawinąć każdą gołąbkę w plastry boczku
- niektórzy dodają do garnka z golabkami kilka plasterków wędzonego boczku
Wariacje przepisu
Wegetariańskie gołąbki z kapusty są w Polsce bardzo popularne. Najpopularniejszy przepis wykorzystuje kaszę gryczaną i grzyby.
Nie jesteś fanem sosu pomidorowego? Możesz zrobić gołąbki z sosem grzybowym.
Metody przygotowania
Najpopularniejszą metodą przyrządzania gołąbek w Polsce jest metoda kuchenna. Znane jest również pieczenie gołąbków, ale mniej popularne.
Gołąbki zazwyczaj gotuje się lub piecze w bulionie, a nie w sosie pomidorowym. Sos pomidorowy na bazie resztek po gotowaniu z gołąbek. Wolę tę metodę od gotowania/pieczenia gołąbek w sosie pomidorowym. Dzięki temu sos pomidorowy będzie lepiej smakował i możesz go przygotować do woli.
Płyta kuchenna a piekarnik: dla mnie nie ma dużej różnicy w smaku podczas korzystania z obu metod. Może pieczone gołąbki są trochę smaczniejsze, bo kapusta przypieka się podczas pieczenia, ale poza tym smakuje podobnie.
Niektórzy ludzie przyrumieniają golabki po zwinięciu – po prostu smażą je z obu stron na patelni, aż się zrumienią, a następnie gotują na kuchence.
Jak zmiękczyć kapustę na gołąbki
- Ugotuj kapustę w garnku (opis poniżej)
- Kapustę można zamrozić: wydrążyć i zawinąć w folię, zamrozić (przynajmniej przez noc), następnie rozmrozić (przynajmniej przez noc + kilka godzin na blacie). Zamrażanie zmienia konsystencję kapusty, jest bardziej miękka. Po rozmrożeniu liście bardzo łatwo się odklejają.
- W kuchence mikrofalowej: nadziewamy kapustę, zawijamy w wilgotny ręcznik papierowy, wstawiamy do mikrofalówki na co najmniej 5 minut, obieramy liście i tak dalej. Jeśli trudno będzie obrać liście, włóż je z powrotem do kuchenki mikrofalowej, a następnie obierz liście.
Jak zrobić gołąbki krok po kroku
Przygotuj kapustę
KROK 1: Wydrążyć kapustę: za pomocą noża do parowania wyciąć kapustę na głębokość około 4-5 cm. Pamiętaj, aby wyciąć go na tyle szeroko, aby liście nie były przyczepione do rdzenia.
KROK 2: Ugotuj kapustę: W dużym garnku zagotuj dużą ilość wody (tyle, aby przykryć kapustę). Dodaj kapustę rdzeniem do dołu, smaż przez 10 minut, następnie odwróć (powinna być teraz rdzeniem do góry) i gotuj przez kolejne 5 minut.
Obieraj liście jeden po drugim za pomocą szczypiec, gdy kapusta jest jeszcze w wodzie, ułóż liście na talerzu. Chwyć kapustę szczypcami za łodygę, starając się nie uszkodzić liści. Nie chodzi tu o gotowanie kapusty, ale o oddzielenie liści i zmiękczenie ich. Nie powinny być całkowicie miękkie (w pełni ugotowane), a jedynie giętkie. Jeśli liście się nie rozdzielają, spróbuj oddzielić je od rdzenia nożem (jeśli odciąłeś za mało). Jeśli twoje liście kapusty nadal nie są wystarczająco miękkie, aby można je było łatwo giąć, możesz dodać je do garnka i gotować trochę dłużej. Nie rozgotuj kapusty, bo liście się poderwą.
Potrzebujesz około 16 liści.
Przygotuj farsz mięsno-ryżowy
KROK 3: Gotuj ryż, aż będzie prawie ugotowany – około 1-2 minuty krócej niż zwykle. Odcedź.
Cebulę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę czosnkową. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę, smażyć 5-7 minut do miękkości. Dodaj czosnek i przyprawy, gotuj, mieszając, przez 20-30 sekund. Dodaj do dużej miski.
KROK 4: Dodaj mięso i ugotowany ryż, dopraw solą i pieprzem.
Mieszaj, aż mieszanina się połączy.
Faszerowane liście kapusty
KROK 5: Wytnij grubą część rdzenia.
KROK 6: Umieść trochę nadzienia na środku każdego liścia.
KROK 7: Złóż prawą i lewą część liścia do środka.
KROK 8+9: Zwiń, zaczynając od końca skierowanego do siebie. Staraj się mocno zwinąć liście.
Gołąbki pieczemy w piekarniku
KROK 10: Rozgrzej piekarnik do 180°C. Umieść kilka liści kapusty w naczyniu żaroodpornym o wymiarach 22 x 32 cm. Umieść szew golabki w naczyniu stroną do dołu.
KROK 11: Wlej gorący bulion.
Przykryj naczynie pokrywką lub folią aluminiową i piecz przez 1 godzinę.
Odkryć i piec przez 15-30 minut lub do momentu, gdy kapusta będzie miękka, a mięso ugotowane (wyjąć 1 bułkę i przeciąć na pół, aby sprawdzić). Miej na nie oko, czy nie rumienią się zbyt mocno – jeśli są – możesz je przykryć folią aluminiową.
Przenieś gołąbki na talerz, zarezerwuj bulion! Przecedź bulion przez sitko o drobnych oczkach.
LUB ugotuj je na kuchence
KROK 10: Do dużego garnka wlać kilka łyżek bulionu (proszę wybrać garnek większy niż na zdjęciach…). Na dole połóż kilka liści kapusty (możesz użyć do tego uszkodzonych liści).
Gołąbki faszerowane włożyć szwem do dołu do garnka. Powinny być bardzo blisko siebie. Ułóż je w dwie warstwy. Pozostałą kapustę wkładam między bułki w drugiej warstwie, żeby były ciaśniej ułożone.
KROK 11: Wlać GORĄCY bulion – powinno być wystarczająco dużo bulionu, aby przykryć bułki. Przykryj garnek pokrywką.
Gołąbki gotujemy na małym ogniu, na małym ogniu, na wolnym ogniu, przez około 1 godzinę lub do momentu, gdy kapusta zmięknie, a mięso będzie gotowe (wyjmij jedną gołąbkę i przekrój na pół, aby zobaczyć, czy jest gotowa).
Przecedź bulion przez sitko o drobnych oczkach.
Zrób sos pomidorowy
KROK 12: Dodaj masło do średniego garnka, gotuj, aż się rozpuści.
Dodaj mąkę, ubij, aż się połączą, a następnie gotuj przez minutę, aż masa lekko się zarumieni i pachnie orzechowo (ciągle ubijaj).
KROK 13 : Dodaj bulion, passatę pomidorową i bazylię. Gotuj na średnim ogniu przez 5-10 minut, aż sos zgęstnieje.
Ubij śmietanę, a następnie dopraw solą i pieprzem.
Gołąbki podawać z sosem pomidorowym.
Smacznego!
Z czym to podawać
Do gołąbków nie potrzebujesz żadnych, lub wiely, żadnych dodatków. Jest mięso, ryż i sos, ale można je podawać z puree ziemniaczanym lub żytnim chlebem z masłem.
Co zrobić z resztkami mieszanki mięsno-ryżowej
Możesz go użyć do wykonania rzeczy takich jak:
- zupa
- nadziewana cukinia
- małe klopsiki, można je włożyć do zupy
- nadziewane papryki
- gołąbki leniwe – wymieszać farsz mięsno-ryżowy z kapustą szatkowaną, uformować grube placki i zapiekać w sosie pomidorowym
Co zrobić z resztkami kapusty
- dodaj do zupy
- zrób łazanki (makaron z kapustą, kiszoną kapustą i kiełbasą)
- dodaj go do gulaszu wołowego
Instrukcje dotyczące przechowywania i zamrażania
Gołąbki trzymają się i zamrażają bardzo dobrze!
Przechowywanie: można je przechowywać do 3-4 dni w lodówce, w szczelnym pojemniku.
Zamrażanie: gołąbki można zamrozić nawet przez 3-4 miesiące – owinięte folią plastikową (rozłożone), sos zamrożony jest osobno.
Aby rozmrozić:
- Rozmrozić je w lodówce na noc i rozgrzać w piekarniku (wstawić do zimnego piekarnika i nastawić na 180°C, piec 15-20 minut lub do rozgrzania, osobno rozgrzać sos w garnku).
- Piecz je prosto z zamrażarki – włóż je do zimnego piekarnika, a następnie ustaw na 160°C i piecz przez około 40-50 minut, aż się rozmrożą i nagrzeją.
FAQ
Dlaczego moje liście kapusty się rozpadają?
Są rozgotowane. Nie gotuj kapusty zbyt długo, dopóki liście nie będą sprężyste.
Jak sprawić, by gołąbki miały ten sam rozmiar, gdy wszystkie liście mają różne rozmiary?
Gołąbki mogą mieć różne rozmiary – ich czas gotowania pozostaje taki sam. Jeśli masz naprawdę duże liście, możesz je przeciąć na pół.
Dlaczego mięso nie jest dogotowane/kapusta nie jest miękka?
Po prostu gotuj dłużej, nie martw się, w końcu zostaną ugotowane i przydadzą się Twojej diecie.